teljes: 0,00 Ft leellenőrizni

Kapunyitó

Ahelyett, hogy időt pazarolna a gépkocsiból való ki- és beszállással, a nehéz kapuval való küszködéssel, a fagyoskodással vagy megázással és az utasával folytatott beszélgetés félbeszakításával, csak nyomja meg a távirányító gombját vagy használja okostelefonját, és kényelmesen álljon be és parkoljon le – a kapunyitó biztosítja a mindennapos kényelmet, időt takarít meg és megkönnyíti az életet. Korszerű, csendes, energiatakarékos és többfunkciós elektromos kapunyitót kínálunk különféle típusú kerítésekhez és garázskapukhoz. Egyes modellek okosotthon-rendszerhez is csatlakoztathatók.

A kapunyitó szettet, beleértve az összes szükséges alkatrészt is, kényelmesen megvásárolhatja webáruházunkban, örömmel adunk tanácsot a választásban. Azonnal megtalálja a megfelelő tartozékokat is a készülékhez: távirányítókat, fotocellákat, villogó lámpákat, vevő egységeket, antennákat és tápegységeket – mindezt egy helyen.

Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Easy Way Premium, automata Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Easy Way Premium, automata
Eladó: Polargos
Ár: 176 697,25 Ft háló: 143 655,96 Ft
szt.
nézd meg többet
Hajtás kétszárnyú kapukhoz, Easy Way 201, automata Hajtás kétszárnyú kapukhoz, Easy Way 201, automata
Eladó: Somfy
Ár: 119 174,31 Ft háló: 96 889,91 Ft
szt.
nézd meg többet
Meghajtás garázskapukhoz, Home Life KIT PROBO 80 R, automata Meghajtás garázskapukhoz, Home Life KIT PROBO 80 R, automata
Eladó: Home Life
Ár: 152 293,58 Ft háló: 123 815,60 Ft
szt.
nézd meg többet
Meghajtás tolókapukhoz, Home Life SETUP AC 4 R DL EASY, automata Meghajtás tolókapukhoz, Home Life SETUP AC 4 R DL EASY, automata
Eladó: Home Life
Ár: 137 522,94 Ft háló: 111 807,34 Ft
nézd meg többet
Meghajtó garázskapukhoz, Home Life KIT PROBO 60 R, automata Meghajtó garázskapukhoz, Home Life KIT PROBO 60 R, automata
Eladó: Home Life
Ár: 133 944,95 Ft háló: 108 898,17 Ft
szt.
nézd meg többet
Nyílókapuk meghajtás, Home Life SETUP OP2 24 UNI DL EASY, automata Nyílókapuk meghajtás, Home Life SETUP OP2 24 UNI DL EASY, automata
Eladó: Home Life
Ár: 170 642,20 Ft háló: 138 733,94 Ft
nézd meg többet
Meghajtás tolókapukhoz, Easy Way 101, automata Meghajtás tolókapukhoz, Easy Way 101, automata
Eladó: Somfy
Ár: 127 522,94 Ft háló: 103 677,06 Ft
szt.
nézd meg többet
Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Somfy Essential SGS, automata Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Somfy Essential SGS, automata
Eladó: Somfy
Ár: 178 256,88 Ft háló: 144 923,85 Ft
nézd meg többet
Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Somfy Essential SGS, automata (1) Meghajtó kétszárnyú kapukhoz, Somfy Essential SGS, automata (1)
Eladó: Somfy
Ár: 137 522,94 Ft háló: 111 807,34 Ft
szt.
nézd meg többet
Meghajtó tolókapukhoz, Somfy Slide Moove 300, automata Meghajtó tolókapukhoz, Somfy Slide Moove 300, automata
Eladó: Somfy
Ár: 227 798,17 Ft háló: 185 201,83 Ft
szt.
nézd meg többet

Hogyan válasszuk ki a kapunyitót? 

A kapunyitó nem univerzális eszköz, hiszen a kapu típusának és paramétereinek megfelelő modellt kell kiválasztani, és meg kell győződni arról, hogy a kapu automatizálható-e, illetve az ingatlan elektromos rendszere megfelel-e a gyártó előírásainak. Minden kapumotor más tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik, ezért érdemes a saját igényeinek megfelelőt választani.

Az automata kapunyitó megfizethető áron kapható, így ha kisebb költségvetésből gazdálkodik, akkor is talál Önnek való terméket.

Kapunyitó szett és kaputípusok

Első lépésként válassza ki a kapu típusának megfelelő eszközcsoportot: attól függően, melyik kerítéskapu fajtát (kétszárnyú vagy tolóajtós) választja, más és más eszközökre van szükség. Garázskapu esetén egyéb berendezések is szükségesek.

  • Kétszárnyú kapunyitó motor. Két motorból (szárnyanként egy-egy) és egy vezérlőegységből áll. A motorok hossza és kialakítása változó: a kapuoszlopok szélességéhez, illetve falazott oszlopok esetén a zsanérok mélységéhez igazodnak. Ennél a kaputípusnál földalatti kapumotor is használható.
  • Tolókapu nyitó szett. Kapunyitó motor beépített vezérlőegységgel, hajtómotorral és fogaskerékkel. A készlet tartalmazza a fogazott léceket és az összeszereléshez szükséges alkatrészeket is. A fogaskeréken lévő fogak távolsága megegyezik a kapun lévő kivágásokkal. A lécek fém (tartósabb) és műanyag változatban is kaphatók.
  • Garázsajtó-nyitó. Az automatizált garázskapu típusának (billenő, szekcionált, redőnyrendszerű vagy kétszárnyas) megfelelőt kell választani. Ezen belül is kétféle, lánccal vagy szíjjal ellátott berendezés közül lehet választani. Korszerűbb megoldás a szíjhajtás, mivel csendesebb működésű, és nem kell rendszeresen olajozni.

A kapunyitó motor alapvető paraméterei 

Minden kapunyitó automatika három alapvető paraméterrel rendelkezik:  teljesítmény, élettartam és működési sebesség. A teljesítményértéket a kapuhoz, a többi paramétert pedig a megrendelő igényeihez és elvárásaihoz kell igazítani.

  • A kapuautomatizálás teljesítménye. Minden elektromos kapunyitó csak adott súlyú vagy hosszúságú kapuval működik. Az adott modell műszaki leírásában ellenőrizze a megengedett kapusúlyt és méreteket. Célszerű egy bizonyos, kb. 20%-os teljesítménytartalékban gondolkodni, hogy ne terheljük túl a készüléket, és biztosítsuk a hosszútávú, problémamentes működést.
  • A kapu nyitási-zárási élettartama. Ezt az értéket általában százalékban szokás megadni. Meghatározza, hogy a kapunyitó motor óránként vagy naponta mennyi ideig működhet. A 30%-os működési ciklus elegendő otthoni működtetés esetén, azonban cégeknél, üzemeknél, illetve többlakásos épületekben és lakótelepeken meg kell haladnia az 50%-ot.
  • A kapunyitó motor sebessége. Egy modern kapumozgató motor átlagsebessége 1,5-1,8 m/s, mely egy optimális érték. Kaphatók azonban ultragyors (2,5 m/s-t meghaladó) készülékek is, amelyeknek viszont általában nagyobb a teljesítményigénye, ezért több energiát fogyasztanak. Előnyös, ha a berendezés sebessége szabályozható.

Az elektromos kapunyitó és beépítési feltételei

A kapunyitó-rendszerek csak akkor kerülhetnek beépítésre, ha a kapu műszaki állapota és megfelelő előkészítése ezt lehetővé teszi – a kapunak jól kell működnie, egyetlen része sem lehet sérült (sérülés esetén újra kell cserélni). Az elektromos berendezésnek meg kell felelnie a gyártó előírásainak, ezek a készülék leírásában találhatók. Az előírás a tápfeszültségre és a vezetékek típusára, hosszára és számára egyaránt vonatkozik.

A lengőkapukhoz való kapunyitó szett kiválasztásakor figyelni kell az oszlopok szélességére, amelyekre a kaput rögzítik, illetve a zsanérok mélységére, ha azok tömör beton- vagy téglaoszlopok, mivel ettől függ, milyen hosszúságú és kialakítású hajtószerkezet szükséges. Túl széles oszlopok esetén azonos hosszúságú vagy csuklós hajtómotort kell választani (ellenkező esetben elengedhetetlen a műszaki kivágások készítése vagy a kapunak az oszlop széléhez közelebbi felszerelése). A földbe telepített kapunyitó szett előnyös választás ilyen esetben, ekkor azonban a kapunyitó szett ára lényegesen magasabb.

Hogyan kell működnie a kapumozgató motornak?

A megfelelő kapunyitó fontos jellemzője a halk és szabályozható üzemmód: a kapu a végállások elérésekor lelassul, tehát csendesen működik, és kevésbé van kitéve a mechanikai sérüléseknek. Ez a funkció elérhető minden üzletünkben kapható Polargos kapunyitóban és olyan bevált márkák készülékében is, mint a Somfy, a Sommer vagy a Beninca. Figyeljen a berendezés vészhelyzeti áramellátására is, melyre egy kiegészítő akkumulátor a legjobb megoldás. Áramszünet esetén a kapunak kézzel nyithatónak és zárhatónak kell lennie. Hasznos funkció a kiskapu üzemmód is, vagyis az a lehetőség, hogy a gyalogosok számára csak részlegesen nyissa ki a kaput a készülék túlterhelése és időveszteség nélkül.

A mindennapi kényelem érdekében a kapunyitót érdemes okosotthon-rendszerrel kombinálni, erre több gyártó is lehetőséget kínál. Ekkor a kaput okostelefonjával nyithatja és zárhatja, és távolról is működtetheti, akár a világ másik feléről is. Ha például nem tartózkodik otthon, de futárt vagy vendégeket szeretne beengedni az ingatlanába, akkor ez egy nagyon hasznos megoldás. Egyetlen készülékkel vezérelheti nemcsak a kaput, hanem a kiskaput, a redőnyöket, a világítást és az otthoni fűtést is. Az okosotthon-rendszerrel kompatibilis kapunyitó szett árai ugyan magasabbak, de ez a befektetés mindenképpen megtérül.

Milyen kiegészítőkkel érdemes ellátni a kapunyitó-rendszert?

A beépítésre kész szett tartalmazza a készülékeket és minden beszereléshez szükséges alkatrészt. Előfordul, hogy az elektromos kapunyitót néhány kiegészítővel, például tartalék távirányítókkal, fotocellával, villogó lámpával látja el a gyártó, de a legtöbb esetben ezeket külön kell megvásárolni. Az elektromos kapunyitó többe kerül, ha szettben vásároljuk meg, azonban a gyakorlatban jelentős megtakarítást jelent.

Két alapvető tartozék, amit érdemes megvenni, ha azokat a készlet nem tartalmazza: a fotocella és a villogó lámpa. A fotocella érzékeli az akadályt (autó, személy, állat) a kapunál, ezért leállítja azt, tehát a kapu nem záródik be, amíg az akadály el nem hárul. A villogó lámpa megkönnyíti a sötétedés utáni bejutást - jelzi, hogy még nyílik-e a kapu, vagy már el lehet-e indulni. Érdemes elgondolkodni egy kulcsos kapcsolón is, amellyel távirányító nélkül is működtethető a kapu, valamint egy 4 csatornás távirányítón, amely a garázskapuval is párosítható. 

Szakembereink örömmel segítenek a megfelelő kapunyitó szett kiválasztásában, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és mi tanácsot adunk.

fel
Az üzlet nézet módban van
Az oldal teljes verziójának megtekintése
Sklep internetowy Shoper Premium